Dockteaterpjäsen ”Barnet med de gröna fingrarna” handlar om Tistou, som inte klarar sig så bra i skolan. De snälla Herr Far och Fru Mor låter sitt barn därför gå omkring i staden och fabriken, i trädgården, på åkrar och ängar för att själv lära sig hur allt fungerar. Tillsammans med trädgårdsmästaren börjar då en märklig upptäcksfärd…
Pjäsen är anpassad för barn och unga som befinner sig i början eller inför starten av sin skolgång, och lyfter fram två nyckelaspekter av den franske författaren Maurice Druons klassiska historia: alla barns inneboende förmåga till eget lärande och kreativitet samt förmåga till kritiskt tänkande och utilitaristiskt agerande. Bunraku-tekniken, där dockförarens hand lånas ut till berättelsens aktioner, är väl ägnad för just den här speciella berättelsens tematik.
Den handlar om biologisk mångfald och barnets längtan efter fred och reättvisa.
I pjäsen används handtovade dockor av lokalt producerad ull från ålandsfår, som kan inspirera eleverna till eget ullhantverk, samt special-komponerad sång och musik som kan användas i undervisningen.