Hur lockar man fram en berättelse? Var kommer inspiration och kreativitet ifrån? Hur får man en början?
Författaren Zandra Lundberg guidar till kreativt skrivande, idéer och inspirerar till nya sätt att tänka kring berättande. Workshopens lektion 1 börjar med högläsning. Jag läser ett stycke ur min senaste roman Sol över mörka gärden och berättar om hur jag gör för att väcka min kreativitet. Jag berättar om idéer och hur viktigt det är ”fånga in” sina idéer och ta dem på allvar.
Jag tar med eleverna på en resa i idéer, hur en idé kan föda en ny idé och hur man helt plötsligt kan befinna sig mitt i en spännande berättelse utan att knappt veta hur man hamnade där.
Vi betraktar idéerna lite som ingredienser som vi plockar fram för att kunna koka ihop en maträtt.
Elevernas bidrag är idéerna och jag bygger en berättelse utifrån dem.
Jag berättar om ett stort hinder i den kreativa processen: självtvivlet, hur svårt det kan vara att tampas med rösten i huvudet som säger att ens idéer och kreativitet inte är någonting att ha. Men också hur jag själv lärt mig att komma vidare och fortsätta skapa ändå.
Jag berättar om olika former av berättande, alltifrån bloggande, tidningsinsändare till kylskåpspoesi, till muntliga historier vid lägerelden och historier vid godnattstunden för små barn.
Jag läser ur valda texter anpassat efter åldrarna och ger exempel på olika typer av berättande.
Workshopens lektion 2 fångar eleverna sina idéer och skapar sina egna berättelser. Jag ger några förslag på vad man kan utgå ifrån men uppmuntrar egen kreativitet.
I slutet av workshopen summerar vi, elever som vill får berätta hur de tänkt och vad de skrivit om. Eventuellt högläser jag någon av berättelserna som avslutning.