Har du tänkt på, att vissa människor, när de berättar historier, kan få ett helt rum att stanna upp och lyssna? Oberoende av hur enkla eller rentav banala historierna är. Och sen finns det andra, somfebrilt berättar om sin senaste actionspäckade semester, men är så tråkiga att de får klockorna att stanna. Är bra historieberättare talangfulla och alla andra talanglösa? Kanske till viss del, men det går att lära sig bli en bättre historieberättare. Det finns olika knep och regler som kan vara bra att känna till – för vi berättar historier hela tiden. Det är inte bara när vi ska redogöra för sommarlovet eller ursäkta oss för att vi kommer för sent. När vi lär känna andra människor berättar vi historier om oss själva, när vi söker jobb, kallpratar eller lägger upp någonting på sociala medier. Då berättar vi alltid historier. Och är dom väl berättade, då lyssnar andra. Dessutom, om vi vet vad som kännetecknar en bra historia så kan vi lära oss när någon försöker för oss bakom ljuset, folk som är bra på att manipulera är ofta bra historieberättare. Det som vi mest kommer att koncentrera oss på under den här work shopen är hur eleverna själva kan använda film och berättande för att påverka sin egen situation och gör sina röster hörda. Dagen börjar med att vi går igenom hur vi påverkas av medier, reklam och sociala medier och detta ska sedan mynna ut i hur vi själva kan lära oss att använda film för att berätta det eleverna vill nå ut med. Eleverna får lära sig att samarbeta i grupp kring teman som intresserar just dem. Fyra lektioner kommer att ägnas åt att mejsla fram ett manus och filma just en historia (dokumentär eller fiktiv) som engagerar just den gruppen och publicera historien på social medier. Det handlar om att lära sig hur man kan göra sin röst hörd och hur berättelsen ska packeteras och var den ska publiceras för att få önskad effekt. Om Johan
Jag har jobbat med film och tv i över 20 år och är på inget sätt någon mästerlig historieberättare men jag kan berätta för barn och unga hur tekniken går till. Jag ha gjort många ”Berätta med film” workshops. Under en dag går vi igenom olika knep och tricks inom historieberättandet och sen får eleverna själva, i små grupper, pröva på att filma sina egna historier. Ibland är det svårare än de förställt sig och resultatet blir inte som de planerat men de lär sig alltid någonting nytt och de får alltid en aha-upplevelse. Workshopen kräver ingen extra teknik. Vi filmar med Ipad som vi tar med och klipper på datorer som vi också tar med och eleverna får själva använda rekvisita som de har runtomkring sig. Huvudidén med den här workshopen är att väcka intresse för historieberättandet och ge eleverna känslan ”men jag kan ju!”
SKUNK är en ungdoms driven organisation som huvudsakligen arbetar i skärgården, men har de senaste åren mer aktivt öppnat upp för att erbjuda ungdomar på hela Åland att ta del av vår verksamhet.
SKUNK har i flera år arbeta med film som metod att berätta och film som en del av att arbeta med kreativitet och entreprenörskap och digitalisering och nu senast i Leaderprojektet Demokrati med film.
Vi vill med samarbete med filmaren Johan Karrenta erbjuda unga film som metod i berättande och på såvis främja ungas kompetens i att vara aktiva medborgare.